24 mar. 2009

Pinguinul Apolodor


Am avut un moment de nostalgie, cred că de vină este astenia de primăvară, şi mi-am adus aminte de o carte care m-a marcat profund prin copilărie. Şi stau acum, întrebându-mă câţi copii, în ziua de azi, cunosc aventurile pinguinului Apolodor, care cânta într-un cor şi s-a trezit într-o dimineaţă cu mare dor pentru fraţii lui din Labrador şi a pornit la drum înapoi la familia sa. Pe drumul de întoarcere spre casă, Apolodor se întâlneşte cu Suzi Cămila, tâlharul din Connecticut, căpitanul de vas, savantul, profesorul din Uruguay, cu uraganul, deşertul şi altele.
Din curiozitate, am dat o căutare pe Google să văd ce îmi aduce şi am descoperit că nu ştiu care editură a reeditat ambele cărţi cu Apolodor (sunt două volume, recunosc l-am citit doar pe primul) şi chiar s-a jucat o piesă destinată tuturor vârstelor pe la teatrul ACT. Aventurile din primul volum au apărut prin anul 1959, într-o ediţie ilustrată de Jules Perahim. Apoi, au fost reeditate în 1963, 1975 şi 1988. Acum în 2007. Nu am văzut ediţiile din 2007, dar fermecătoare este ediţia copilăriei mele cu imaginea pinguinului, cărându-şi valijoara (nu ştiu anul), iar cei care au fost prietenii lui Apolodor, nu cred că au uitat cartea în format mare, de culoare galbenă, cu pinguinul pe copertă.
Am citit pe net părerile cititorilor: este o carte inteligentă, nu contest, ba dimpotrivă o recomand părinţilor, adăugând aici "reclamaţia" unei prietene privind greşelile gramaticale din cărţile contemporane ale copiilor. Oare ce învaţă copiii noştri de acolo?

P.S. Cea care m-a făcut să îmi amintesc la un moment dat de Apolodor a fost Ada Milea. Reclamă gratuită: cumpăraţi albumul ei şi o să fie un soi de audiobook cu fundal muzical. Audiţie plăcută.

4 comentarii:

  1. „La circ, in Tirgul Mosilor,
    Pe gheata unui racitor,
    Traia voios si zimbitor
    Un pinguin din Labrador.
    – Cum se numea? – Apolodor.
    – Si ce facea? – Cinta la cor.
    Deci, nu era nici scamator,
    Nici acrobat, nici dansator;
    Facea si el ce-i mai usor:
    Cinta la cor. (Era tenor).
    Grasut, curat, atragator
    In fracul lui stralucitor,
    Asa era Apolodor… (...)
    Dar intr-o zi, Apolodor,
    Spre deznadejdea tuturor,
    A spus asa: – Sint foarte trist!
    Imi place viata de corist
    Dar ce sa fac? Mi-e dor, mi-e dor
    De fratii mei din Labrador…
    O, de-as putea un ceas macar
    Sa stau cu ei pe un ghetar!…
    Apoi a plins Apolodor (...)“

    RăspundețiȘtergere
  2. propun infiintarea unui fan-club. eu unul eram bolnav dupa apolodor - din cauza asta am prins boala pe tara numita Uruguay, din cauza profesorului maniac!

    RăspundețiȘtergere
  3. auzi, stii ce ma enerveaza la noua editie a apolodorului ca nu mai are desenele alea din copilaria mea. le-au modernizat, iar farmecul cartii era dat si de imaginea pinguinului trist cu valiza lui cea mica.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Mi-e dor, mi-e dor, de fratii mei din Labrador"... era versul care imi venea in cap odata la nu stiu cat timp, pana intr-o seara cand am zis sa caut pe net despre povestea pinguinului Apolodor, iar tot ce am gasit nu mi-a starnit nicio amintire pana am gasit poza inceputului acestui blog si care mi-a adus brusc aminte de povestea care imi aduce aminte de copilaria mea. Imaginea pinguinului trist cu valiza in mâna. Mi-ar fi placut sa gasesc imagini cu cartea originala, dar nimic... :(

    RăspundețiȘtergere