Hai la multi si sa ne vedem cu mai mult bine pe 2010!
30 dec. 2009
Repetitia... mama invataturii
Hai la multi si sa ne vedem cu mai mult bine pe 2010!
29 dec. 2009
Jurnal de sarcina

P.S. Si burta creste cu fiecare zi ceva de speriat!!!!
28 dec. 2009
Vremea sarbatorilor trece...
25 dec. 2009
19 dec. 2009
17 dec. 2009
Stresul vânzătoarelor
În toată acţiunea ce m-a distrat nespus au fost comentariile şoptite ale vânzătoarelor, de genul "asta încearcă tot magazinul şi nu o să cumpere nimica"... Şi aşa mi-am amintit că atunci când eram studentă şi ruptă în ...buzunare, aveam o plăcere sadică să intru în magazinele fiţoase ca să probez, să încerc şi să stresez personalul, strâmbând din nas la oferte şi plecând în mare grabă, pe motiv de întâlnire urgentă....cu mâinile goale.
O seară frumoasă!
15 dec. 2009
Pentru nostalgicii tineretii lor...

Va asteptam!
P.S. Mergeti cu incredere, corul suna foarte bine, in plus am o prietena in el si ii fac reclama.
TOT INAINTE!
2 dec. 2009
Păcat
13 nov. 2009
Pauză
28 oct. 2009
Mâine o zi mare în viaţa mea!
14 oct. 2009
Episodu' 2: Joaca de-a teatru
Aveau loc repetiţii în fiecare zi până la marea premieră, se pregăteau costumele, iar ulterior se făceau invitaţiile verbale îndeosebi bunicuţelor şi bătrânilor de pe scara noastră, selectându-i pe cei singuri fără nepoţi, stabiliţi la garsoniere. Interesant era că nu ne refuzau, onorau invitaţia şi primeam şi flori de la ei.
Ştiu că asta nu e o povestire cu haz şi cu furturi inocente de la precupeţele din piaţă, dar e o frântură din copilăria frumoasă a unor copii frumoşi, acum adulţi întârziaţi.
Să bată gongul! O noapte bună!
P.S. Mişule, mai lasă critica şi virgulele mele în pace. Nu toţi sunt culţi în cap ca tine şi în plus, vorba prietenului Becu: ej mic!
17 sept. 2009
Episodu' 1 - Goana după de-ale gurii
În fine, verile mi le petreceam la părinţi, pentru că pe perioada şcolară, mă aflam sub supravegherea atentă a bunicii. Deci, verile la părinţi, la bloc, într-un cartier acum considerat rău famat sau mărginaş, populat de clasa muncitoare. Gaşcă numeroasă, fete şi băieţi de toate vârstele, trebuia să ne umplem ziua cu ceva şi născoceam tot timpul câte o ghiduşie. Cele mai palpitante mi se păreau atârnatul portofelului în copac ca momeală pentru trecători, aruncatul ouălor şi cartofilor de la balcon şi furatul din piaţă. Ce urât, tocmai m-am autodenunţat.
Acest episod este dedicat procurării de legume şi fructe din piaţă, gratis şi fără aprobarea producătorului, respectiv vânzătorului. Planul era următorul: ne împărţeam pe grupe, după gradul de tupeu; apoi se dădea semnalul de răspândire şi ne împrăştiam aleator printre tarabe. Tupeistul se apropia de victimă, cu o privire timidă, uşor lăcrimoasă, întrebând încetişor cât este kilogramul, în timp ce, cu uşurinţă, extrăgea din grămada de mai de jos mere, pere, caise şi le dosea cu dibăcie în tricou la el şi la acoliţii lui. După o târguială de juma de oră prin piaţă, ne reuneam şi porneam fericiţi spre bloc, spre lift, în scopuri nobile, de blocare a traficului pe scară pentru a ne bucura de produsele bio căpătate.
Seria will continue...
14 sept. 2009
În curând - seria amintiri din copilăria..... mea
28 aug. 2009
Parabolă

16 aug. 2009
14 aug. 2009
28 iul. 2009
Intelighenţia umană

5 iul. 2009
Ziarul de seară
Sâmbătă seară, într-un colţ de stradă, lângă o piaţă din Bucureşti. Stăteam liniştită în aşteptarea unei persoane şi picam în contemplarea străzii şi forfotei din jurul meu. Cerul era înnorat, un pic răcoare şi din când în când câte un strop. Eram eu, o tanti, nebuna pieţei, şi unu, doi, trei pensionari. Fix în acelaşi loc. Intrucât ploaia tot dădea semne că vrea să intre pe scenă, eu, pensionarii şi nebuna ne refugiasem sub o copertină. Acum, eu gândeam "or aştepta autobuzul să se ducă acasă, dar staţia este mai încolo şi tot acoperită". Păreau să se cunoască, dar în acelaşi timp se ignorau şi priveau nepăsători în zare. O fi vreun obicei, de tip "sâmbătă seară ne întâlnim la poartă sau în bătătura satului să punem ţara la cale". Dar ei nu puneau ţara la cale. Grăbit, un alt pensionar traversa strada, aruncând priviri întrebătoare către chioşcul de ziare. Surprinzător, unul dintre colocatarii mei vorbi: "Ai pierdut azi presa? Nu-i nimic, vine mai târziu." Urmat de un schimb de zâmbete şi apoi, ţâţâieli de îngrijorare privind tineretul din ziua de azi (un motociclist trecu în trombă - sursa îngrijorărilor celor doi). Apoi, nimic. Stăteam. Furată de peisaj şi de imaginea unui copil al străzii drogat de abia se ţinea pe picioare, uit de vecinii mei şi mă trezesc din reverie la forfota ce venea din stânga mea. Cei trei pensionari şi alţii, nu ştiu de unde apăruţi, se ridicaseră grăbiţi şi se îndreptaseră spre chioşcul de ziare. Aglomerat fiind, nu zăream ce se întâmpla acolo, motivul agitaţiei. Iar, apoi, am înţeles: nu erau prieteni vechi vecinii mei de copertină, nu aveau obiceiul întâlnirii la piaţă spre a diseca lumea politică de la noi, se întâlneau în fiecare seară pentru un scop comun: Ziarul de seară. "Adevărul", mai precis. Spre a-l procura şi a pleca grăbiţi spre casă... Unde vă vedeţi peste 20 de ani?
26 iun. 2009
25 iun. 2009
10 iun. 2009
Apropos de alegeri ...
4 iun. 2009
O zi din viaţa urbei...
Echiparea rapidă, după posibilităţi masca machiajului, şi purcederea pe strada la o oră când alţii dorm bine mersi şi doar doamnele şi domnii cu câini mai apar ici colo, printre copaci. Mersul pe jos este un sport binevenit la ore matinale, dar în acelaşi timp un chin, pentru că te încearcă o lene de te doare. Metroul, aceeaşi imagine, din nou şi din nou, băieţii de pe şantiere mirosind a Hugo Floss şi a Armandi, alergând după un loc că de "ie obosiţi!" şi privind cu disperare după ziarul gratuit, nu-i spun numele că nu fac reclamă. Ţigara colegului de transport aprinsă imediat la ieşirea din vagon pentru a-i simţi aroma de la prima oră şi cuvintele melodioase începute cu p... terminate cu a, ă mea etc.
După-amiază călduroasă pentru mine, lume ameţită, roind haotic, biciclişti, adolescenţi, bunicuţi la plimbare, adepişti strângând crengi uscate, plantând flori sau măturând, unul tunzând iarba, alţi patru fumând şi privind lehamite în zare după nemurirea sufletului, un politician lătrând despre corupţie şi minciună, mulţi strânşi ciorchine, soare, gălăgie, praf, ambuteiaje, lene maximă, casa ta, acasă...Ce bine!!! Casă, dulce casă.
27 mai 2009
Graseiaţii şi sâsâiţii

19 mai 2009
Merry Summer Christmas!
Titlul e ciudat, ştiu, dar mă chinui de foarte mult timp să vă spun ceva: Românii sunt o poezie şi cum am auzit odată la cineva "un fenomen". E aproape vară, fetele cu role, băieţii cu bicicletele, copiii în parc, mămicile cu cărucioare, ce mai "special time for special people". Dar în toată forfoteala asta estivală, nişte clopoţei cântă colinde de Crăciun, de genul Jingle bells. Fraţilor e mai, iar clopoţeii ce anunţă ora exactă la intrarea în Herăstrău, Arcul de Triumf, sunt într-un plin Crăciun, de am putea face din colţişorul ăla de parc Oraşul lui Moş Crăciun.
Poate se sesizează careva, Primăria, Vanghelie, cine?
Până atunci, noapte bună că o să visez brazi la noapte şi posibil friptura de Crăciun.
15 mai 2009
Spiriduşi
o aură de magie şi mister, îmbogăţind cu tot felul de exagerări chestii simple de viaţă.
Intr-o buna zi o batranica se plimba pe afara cand a auzit un zgomot usor.
Poc, poc, poc! Poc, poc, poc!
"Ma-ntreb ce poate fi," a zis batranica.
S-a furisat in spatele unui copac si de acolo, spre marea ei surpriza, a vazut un spiridus imbracat in haine verzi. Acesta lovea cu un ciocan micut, facand pantofi pentru alti spiriduşi si zane mititele.
Batranica l-a apucat pe spiridus de gulerul hainei. "Te-am prins, Domnule Spiridus!" a strigat ea.
"Intr-adevar m-ai prins," a spus calm spiridusul. "Dar iti multumesc daca imi dai drumul sa ma pot intoarce la treaba mea."
"Ooo, nu," a spus batranica. "Nu inainte sa-mi spui unde-ti este oala cu aur. Toata lumea stie ca atunci cand prinzi un spiridus el trebuie sa-ti arate unde-i este ingropata oala cu aur."
Spiridusul a ras. "Deci, vrei oala mea cu aur, nu-i asa? Foarte bine. Urmeaza-ma atunci si-ti voi arata unde se afla ingropata." Spiridusul a pornit-o inainte urmat de batranica care se tinea strans de haina lui.
Intr-un final au ajuns intr-un camp unde cresteau sute de tufisuri. Spiridusul a aratat spre unul dintre ele si a spus, "Sapa sub acest tufis si vei gasi tot aurul pe care ti-l doresti."Batrinica s-a uitat la pamintul tare. "Trebuie sa ma-ntorc acasa si sa iau o lopata," a spus ea. "Dar mai intai am sa leg de tufis esarfa mea ce rosie. Asa voi stii unde sa sap cand ma-ntorc cu lopata."
"Buna idee," a spus spiridusul cu o sclipre in ochi. "Sa te bucuri de aurul ce-l gasesti!" Si facand semn cu mana, spiridusul a disparut.
Batranica a alergat spre casa si a luat o lopata. Pe drumul inapoi s-a gandit cum sa cheltuiasca aurul ce-l va gasi.Dar cand a ajuns din nou in camp, ochii i s-au marit de surpriza. In locul unei singure esarfe rosii, a vazut sute la fel. Fiecare tufis avea o esarfa rosie legata de el!"Ooo, nu!" a strigat batranica. "Spiridusul acela m-a pacalit! Nu pot sapa sub toate aceste tufisuri. Acum trebuie sa ma-ntorc acasa fara oala mea cu aur."
Si asta a si facut.
13 mai 2009
Inimioare găsite

"Daca intalnesti o inimioara speciala, desenata pe trotuar, decupata intr-o poarta, zgariata pe-o banca, schitata pe un caiet sau pe unde stii tu, fa-i o fotografie si trimte-ne-o.Pune-o in blogul tau si da-ne de stire sau trimite-ne-o pe mail s-o includem in galeria noastra de “Inimioare gasite” - email inimioaregasite@inimacopiilor.ro
Vezi colectia “Inimioare gasite”
Vom “expune” pe site in fiecare zi cate o inimioara gasita pe care ti-o si imprumutam pentru site-ul sau blog-ul tau (in format 125×125).
Fiecare inimioara gasita face 2 Euro
8 mai 2009
Vorbe

P.S. Pentru toţi cei care au într-adevăr nevoie de ceva pentru a trăi, să aruncăm cu vorbe.
6 mai 2009
Bucureştiul meu drag!

4 mai 2009
Mânăstirea Dumbrava, judeţul Alba

Mânăstirea "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de mir" se află în satul Dumbrava, comuna Unirea, la drumul european E81 între Alba-Iulia şi Cluj-Napoca. "Mânăstirea fotbaliştilor", cum o numesc localnicii, deoarece fotbaliştii naţionalei au făcut importante donaţii pentru ridicarea lăcaşului sfânt, a fost fondată în 1997 de preotul paroh Crişan Teodor, actualmente arhimandritul Vasile, pe locul unde în anul 1703 a fost martirizat preotul Ioan, ars de viu într-o căpiţă de fân.
Mânăstirea de maici are formă de cetate, cu clopotniţa la intrare şi biserica în centru. Pictura a fost realizată de soţii Crişan în 2000 şi este în stil bizantin. În biserică se găseşte o icoană a Maicii Domnului, găsită sub tencuiala bisericii din satul Dumbrava. Curtea este plină de flori şi salcii, cu animale sălbatice şi domestice, din păcate unele în captivitate (o căprioară, un cerb tânăr, fazani, porumbei imperiali). Tind să cred că acei oameni de acolo nu doresc să le chinuie, ci să le trateze, posibil fiind găsite bolnave. Cu mulţi copii şi bătrâni, pentru că la această mânăstire funcţionează o casă de copii şi un azil de bătrâni. Din câte spunea stareţul Vasile , la ora actuală, mânăstirea număra în jur de 150 de suflete.
Slujbele religioase sunt simple, cu cor de măicuţe, cu bucuria de a împărtăşi din taina credinţei enoriaşilor şi cu smerenia şi înţelepciunea de care trebuie să dea dovadă reprezentanţii bisericii. De vă cununaţi sau botezaţi, preotul nu vă va cere niciodată bani, ci pur şi simplu veţi dori ca buni samariteni ce sunteţi să daţi din mica voastră avere să ajutaţi o mână de bătrâni, copii şi măicuţe. În cazul în care treceţi prin Alba, nu uitaţi undeva acolo, lângă un teren de fotbal improvizat cu două porţi fără plasă şi cu un grup de copii veseli alergând după minge, să vă opriţi şi să urcaţi dealul pentru a vedea "Dumbrava minunată"!
22 apr. 2009
Kerz - "Candela săsească"


12 apr. 2009
Duminica floriilor mele

Odată ajunşi în faţa intrării, am avut neplăcută surpriză să dăm de neamurile proaste care îşi parcaseră maşinile pe bulevard, apoi mare înghesuială şi o coadă la bilete de ni s-a oprit respiraţia. Eu un pic ofticată, deoarece vroiam să particip la concert - era pentru prima dată după vreo şase ani - el, enervat că l-am scos din casă. Dar, din fericire, coada se mişca rapid, fiindcă se împărţea, la un moment dat, în trei şi mai era şi un domn tare gălăgios, un fel de entertainer al cozii, care invita folosindu-şi toţi decibelii vocii la "marele târg de florii şi dacă se poate mai repede că se termină marfa şi ne pare rău nouă vizitatorilor". A.. ca să nu uit biletul era 6 ron pentru adulţi. In muzeu, populaţie ca la manifestaţie şi parcă şi nişte peruani prin dreapta, dar nu vreau să vorbesc prostii. Populaţie multă, de toate neamurile şi soiurile, oameni educaţi şi prost educaţi şi mulţi străini, italieni: i-o fi gonit cutremurul încoace sau cum? Băieţii, ronţăind tacticos la seminţe nelipsiţi. Piţipoancele la fel şi multe doamne în rochiţe cu bretele şi sandale. In ce lună suntem, mă scuzaţi? A... aprilie. Păi şi în iulie ce mai port. Asta e răutate! Românul, cu mic cu mare, ieşise la muzeu, pentru cumpărături, pentru că târgul e mai mult de natură comercială şi nu educaţională. Preţuri umflate, sarmale şi fasole dată la strachină de lut cu pâine din comerţ, feliată, vinuri, caşuri, straie româneşti, toate înghesuite pe aleile şi curţile din muzeul sătesc. Cu toate acestea, atmosfera impresiona, iar peisajul bogat coloristic cu copaci în floare, lalele, narcise, magnolii te trezea garantat la viaţă. Iniţiativă deşteaptă a responsabililor muzeului!
Una peste alta, ieşirea nu a fost rea, concertul grupului Sound, că despre el e vorba, a fost foarte frumos, şi am regretat că ne-am uitat aparatul foto pe acasă. Menţiunea prietenului meu, ar fi fost şi mai bine dacă le dădeau nişte microfoane! După cor, un băiat ce părea în pragul pubertăţii, a interpretat magnific la chitară clasică, făcându-l pe al meu să cadă într-un butoi cu melancolie. Plimbarea de duminică s-a încheiat apoteotic cu al meu iubit plecând grăbit spre casă cu gând hotărât de somn, iar eu şi cu prietena mea luând parcul Herăstrău pe toate părţile şi admirând natura în plin debut primăvăratic.
Drept încheiere, la mulţi ani tuturor florilor din lume şi Paşte fericit catolicilor!
8 apr. 2009
Balanţa destinului

P.S. Citesc o carte despre un băiat şi un destin. Când destinul alege pentru tine, tu trebuie să te strădui să îl corectezi... pentru a te salva.
1 apr. 2009
Observatorul economic

30 mar. 2009
Bom Brasil!





Brazilia... lumea fuge repede cu gândul la prima telenovelă difuzată în România post-revoluţie, "Sclava Isaura" şi la celebrul şi mult vizionatul Carnaval de la Rio. Eu mă gândesc la femeile acelea cu corpuri ca de zeiţe, bine sculpate şi bronzate natural care se unduie pe ritmuri de samba de-şi pierd bărbaţii capul şi la cafeaua puternic aromatizată băută dis-de-dimineaţă. Însă Brazilia este cu totul altceva şi am să vă relatez câte ceva, din auzite, nu din văzute, că oricât aş visa eu, pe acolo nu o să-mi plimb picioruşele.
Rio este locul extremelor atât de bine intrate în cotidian: turişti, Copacabana, Sambadron, dar şi favelele, cartierele sărace din care seara coboară bandiţii cu gând de jaf şi ar fi indicat pentru tine, ca turist, să ai măcar bunul simţ să porţi ceva bănuţi la tine ca nu cumva să îi pui degeaba pe drumuri pe "băeţi".
Ca încheiere, pentru purtătoarele de gablonţuri reuşite, un sfat: în Brazilia, se găsesc nişte bijuterii unicat din oţel cu pietre semipreţioase, merită achiziţia, vă garantez întrucât sunt mândra posesoare a unor coliere şi abia aştept vara să le pun în valoare. Până la noi călătorii virtuale, o primăvară frumoasă şi Adeus!
26 mar. 2009
Schimbare

Iar Eu stăteam, priveam şi ... niciun gest, placiditate şi melodia "I just wanna be ok, be ok, be ok! I justa wanna be ok today!"
25 mar. 2009
Maimuţa ofensată de A.Dumitru
Venind la sfat pe-o creangă de arbore exotic
A zis: ATENŢIE! Sunt foarte ofensată...
Circulă-n lume vorba deloc adevărată
Că omul ar descinde din buna noastră rasă..
Însăşi ideea aceasta îmi pare odioasă.
Aţi pomenit vreodată divorţuri printre noi,
Copii lăsaţi pe drumuri sau imnuri de război?
Cine-a văzut în hoardă la noi bolnavi mintali,
Drogaţi,lacomi de cărnuri şi homosexuali,
Escroci,bandiţi gherile sau vreo tutungerie?
lanţuri,
PRIMITA PE MAIL.
24 mar. 2009
Pinguinul Apolodor
Din curiozitate, am dat o căutare pe Google să văd ce îmi aduce şi am descoperit că nu ştiu care editură a reeditat ambele cărţi cu Apolodor (sunt două volume, recunosc l-am citit doar pe primul) şi chiar s-a jucat o piesă destinată tuturor vârstelor pe la teatrul ACT. Aventurile din primul volum au apărut prin anul 1959, într-o ediţie ilustrată de Jules Perahim. Apoi, au fost reeditate în 1963, 1975 şi 1988. Acum în 2007. Nu am văzut ediţiile din 2007, dar fermecătoare este ediţia copilăriei mele cu imaginea pinguinului, cărându-şi valijoara (nu ştiu anul), iar cei care au fost prietenii lui Apolodor, nu cred că au uitat cartea în format mare, de culoare galbenă, cu pinguinul pe copertă.
Am citit pe net părerile cititorilor: este o carte inteligentă, nu contest, ba dimpotrivă o recomand părinţilor, adăugând aici "reclamaţia" unei prietene privind greşelile gramaticale din cărţile contemporane ale copiilor. Oare ce învaţă copiii noştri de acolo?
P.S. Cea care m-a făcut să îmi amintesc la un moment dat de Apolodor a fost Ada Milea. Reclamă gratuită: cumpăraţi albumul ei şi o să fie un soi de audiobook cu fundal muzical. Audiţie plăcută.
22 mar. 2009
No comment ... Octavian Paler
- Dacă ai timp... i-am răspuns. Dumnezeu a zâmbit.
- Timpul meu este eternitatea... Ce întrebări ai vrea să-mi pui ?
- Ce te surprinde cel mai mult la oameni ?
Dumnezeu mi-a răspuns:
- Faptul că se plictisesc de copilărie, se grăbesc să crească..., iar apoi tânjesc să fie copii; că îşi pierd sănătatea pentru a face bani..., iar apoi îşi pierd banii pentru a-şi recăpăta sănătatea.
- Faptul că se gândesc cu teamă la viitor şi uită prezentul iar astfel nu trăiesc nici prezentul nici viitorul; că trăiesc ca şi cum nu ar muri niciodată şi mor ca şi cum nu ar fi trăit.
Dumnezeu mi-a luat mâna şi am stat tăcuţi un timp.
Apoi am întrebat:
- Ca părinte, care ar fi câteva dintre lecţiile de viaţă pe care ai dori să le înveţe copiii tăi ?
- Să înveţe că durează doar câteva secunde să deschidă răni profunde în inima celor pe care îi iubesc..., şi că durează mai mulţi ani pentru ca acestea să se vindece ;
- Să înveţe că un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai puţin ;
- Să înveţe că există oameni care îi iubesc dar, pur şi simplu încă nu ştiu să-si exprime sentimentele ;
- Să înveţe că doi oameni se pot uita la acelaşi lucru si că pot să-l vadă în mod diferit ;
- Să înveţe că nu este suficient să-i ierte pe ceilalti şi că, de asemenea, trebuie să se ierte pe ei înşişi.
- Mulţumesc pentru timpul acordat..., am zis umil. Ar mai fi ceva ce ai dori ca oamenii să ştie?
Dumnezeu m-a privit zâmbind şi a spus:
- Doar faptul că sunt aici, întotdeauna.
PRIMITA PE MAIL.
19 mar. 2009
Am fost o fraieră....
Postul nu e pentru prietenii care m-au dezamăgit de-a lungul existenţei încă din copilărie, pentru că ei vin şi pleacă, apar şi dispar. Rândurile mele sunt pentru o persoană apropiată mie, foarte apropiată, sânge din sângele meu care, de curând, m-a dezamăgit total şi irevocabil. Mi-a oferit coşmarul unei vieţi pe care nu credeam vreodată a o întâlni. Mi-a făcut sufletul să plângă şi gândul să se revolte. M-a determinat să-l reneg. Credeam că nu o să-mi pese de el, dar îmi pasă şi mă doare, iar pe el ....îl lasă rece. EL.. FRATELE MEU. Mai mare ca mine, cu care am împărţit camera, jucăriile şi adolescenţa. Credeam că e cel care mă va proteja toată viaţa, dar, de fapt, acum am realizat că e un necunoscut. M-a dezamăgit şi doare. Am fost o fraieră. Sper să fii ferit de greutăţi, dar la cum ţi-ai aşternut, tare mă îndoiesc. Mă rog să îţi fie bine, mi-e milă de tine, dar în acelaşi timp te urăsc. Dumnezeu să aibă grijă de tine!
15 mar. 2009
Envy me

Cazul 1 - La birou, îţi vezi liniştită de dosarele, hârtiile tale, te descurci bine, poate chiar prea bine, şefii te laudă, te recompensează şi BUM... vine o "prietenă", care începe, în dreapta şi în stânga, să se plângă că numai oamenii leneşi, anoşti sunt promovaţi şi că tu eşti un pericol pentru bunul mers al lucrurilor în firmă. Firea umană e arhi şi binecunoscută: influenţabilă şi receptivă la rău. Deci, cu alte cuvinte, "prietena" te aranjează şi, în numeroase cazuri, zbori din post. INVIDIA.
Cazul 2 - Ai o relaţie cu un bărbat deosebit, deştept, frumos, devreme acasă, cu simţul umorului, ce mai idealul oricărei femei. Împreună vă creaţi un cuibuşor ca în poveşti, vă plimbaţi, călătoriţi, ieşiţi mult în oraş, iar istoria voastră curge lină şi netulburată. Vine o "amică", îţi vizitează casa, asistă la tandreţurile sau tachinările cu iubitul tău, te trage de limbă să îi mai spui pe unde ai fost, ce ţi-ai mai cumpărat, îţi laudă casa, iubitul şi viaţa şi ... se duce la o ală cunoştinţă de-a ta, unde te întoarce pe toate părţile ca pe un cartof şi decid împreună că eşti o ratată, întrucât nu te măriţi, eşti tulburată pe interior şi, în plus, eşti o curvă, trăieşti în păcat. INVIDIA.
Cazul 3 - Te chinui de-a lungul existenţei tale ca femeie să arăţi lumeşte bine. Te abţii de la mâncat, faci sport, te epilezi, te botoxezi, te întinzi la faţă, te cremuieşti, te operezi. Toate astea pentru sufletul tău, în primul rând, şi în al doilea rând, pentru cel de lângă tine. Într-un final, te transformi într-o femeie atrăgătoare, plăcută privirii masculine şi nu numai, iar viaţa devine pentru tine mai frumoasă. Atunci, apar scorpiile şi ghionoiile, VERZI de INVIDIE, transmiţându-ţi, cică sub forma unei glumiţe nevinovate, că nu se vede că ai slăbit: "Te duci la sală, să te îngraşi? Hahaha...".
Cazurile ar putea continua, dar v-aş plictisi de moarte. Mă opresc aici, nu înainte de a adăuga ceva important: MUIERILOR PLICTISITE DE VIAŢĂ LE COMUNIC CĂ DACĂ VOR SĂ DEPĂŞEASCĂ O PERSOANĂ INTELECTUAL, FIZIC SAU MATERIAL, TREBUIE SĂ FACĂ CEVA PRACTIC, NU VERBAL. Răutăţile, bârfa, invidia, falsitatea, toate vă fac să deveniţi mai urâte. Iar în cazul în care trăsăturile de mai sus sunt combinate cu PROSTIA, atunci Tulai' Doamne!
P.S. Cine consideră că sunt marcată sufleteşte de aceste doamne, să creadă ce-o vrea. Eu le mulţumesc lor că, în fiecare zi, mă fac să realizez că sunt o persoană bună, normală, cu mici metehne.
13 mar. 2009
Nowruz

Sunt debutantă în beletristica orientală sau dedicată Orientului Mijlociu, dar cum dau de o carte de acest gen, cum arunc cu banii, spre fericirea jumătăţii mele (care se plânge de pasiunea mea pentru "bluziţe!"). Aş putea să le acord o tonă de rânduri şi să le fac publicitate gratuită, dar părerea mea e să le descoperiţi singuri: Anticarul din Kabul, Memoriile lui Farah Pahlavi, văduva ultimului şah al Iranului, Poveste despre dragoste şi întuneric, Regina Noor.
Am descoperit, în ele, lumea cu tradiţii şi datini neauzite pe la noi, lumea arabilor şi musulmanilor obişnuiţi, lumea evreilor de la Ierusalim prin anii '20, cu bune şi rele, cu discriminare, ură şi sărăcie.
A venit primăvara şi am tot întâlnit cuvântul "Nowruz". Ştiam ceva de acest termen şi de semnificaţia sa din jurnalul lui Farah Pahlavi, iar acum l-am găsit şi la Amos Oz.
Nowruz este Anul nou persan, sărbătorit în 21 martie în fiecare an, vestitorul primăverii, al trezirii la viaţă, un obicei de pe vremea lui Darius. De la începutul lunii lui Marte, încep pregătirile de sărbătoare: se curăţă casa, se pune lintea la prins să crească înaltă şi bogată, oamenii îşi cumpără haine noi, curate, iar miercurea dinaintea sărbătorii se fac focuri şi se sare peste ele.
În ziua de Nowruz, pe masă, se aşază germeni de grâu sau linte pentru renaştere, o budincă asemănătoare colivei de pe la noi, fructul de lotus pentru dragoste, usturoi pentru vindecare, monede pentru bogăţie, oţet pentru răbdare şi vârstă înaintată, ouă pentru fertilitate, Coranul, oglinzi, lumânări şi multe altele.
Ce mă distrează e că uitându-mă la ei, la persani, regăsesc tot felul de datini şi obiceiuri de la noi: grâul de Sf.Andrei, ouăle de Paşti, aprinderea focului. Şi imi dau seama, că orientali, occidentali, nordici sau sudici, până la urmă ,toţi suntem oameni şi suntem la fel, doar barierele de limbă şi mentalitate ne fac să ne privim uneori, unii în ochii celorlalţi, ca duşmani. Păcat!
Peste o săptămână, o să fie Nowruz, aşa că le urez "NoRuz Piruz!".
12 mar. 2009
5 mar. 2009
Poftiţi la metrou sau poate .... la mall!

Timpul a trecut, eu am crescut şi am realizat că au dispărut tovarăşii mei de călătorie. Oarecum, să zicem că le simţeam lipsa, mirosul puternic înţepător şi pungile de aurolac. Coincidenţă sau nu, mi s-a îndeplinit dorinţa. Săptămâna trecută, în timp ce mă aflam la o staţie de metrou, cuminte, la coadă, să-mi cumpăr o cartelă, o mireasmă binecunoscută mi-a trezit brusc amintiri ale copilăriei. Întorcându-mă, am rămas mută de uimire: se întorsese Aurolacu'. De această dată, "Reloaded", cu blugi şi converşi, cu geacă de blugi şi nelipsita pungă de aurolac, dar şi cu ceva în plus, Cartela de 2 călătorii, pentru că acum ei călătoresc în legalitate cu metroul. Cine ştie, mâine-poimâine, ducându-mă la Mall, la un film 3D, voi schimba impresii cu EL, iar el va emite remarci de invidie faţă de ultimul Vuitton la modă. Rămâne de văzut, dacă situaţia se schimbă... Până atunci, călătorie plăcută şi atenţie la scările rulante!
2 mar. 2009
M-am născut specialist!
La fiecare loc de muncă, este câte un specialist, de obicei, unul care doarme cu capul dat pe spate şi gura deschisă, cu saliva-i prelingându-se încetişor pe lângă bărbie sau o doamnă trecută binişor de 30 de ani care se laudă în particular unei prietene că ea este cea mai bună de la birou şi nu a venit încă acela care să o dea jos de pe covorul roşu. Fiecare e specialist. Dar cine i-a făcut? Şcolile, masterele, postuniversitarele. Ba deloc! S-a ridicat cineva şi a zis "Ieşi la lumină, SPECIALISTULE!"
Tata are o vorbă "Prostul nu e prost destul până nu e şi fudul!". Adevăr grăieşte vorba înţeleaptă din popor. Până una alta, în noaptea asta o să stau să mă gândesc la ce sunt eu specialistă. Oare la frecat de dude? NU. La aruncat cu privirea? NU. La stresat pisica? NU. Mă gândesc şi când o să am un răspuns o să-l transmit audienţei. Până atunci, salutare şi .... specialiştilor din România.
1 mar. 2009
Amhara


"E un popor, poate neştiut de unii sau uitat de alţii, un popor majoritar din Etiopia, ce face parte din familia de limbi hamito-semitice. Amhara este unul dintre cele două grupuri mari etnolingvistice din Etiopia (celălalt fiind Oromo), reprezentând o treime din populaţia statului etiopian.
Amhara sunt agricultori, cultivând porumb, grâu, orz, sorgul şi teff. În mod tradiţional, structura socială a amhara a fost dominată de legăturile puternic personalizate dintre patroni şi clienţi, superiori şi inferiori. În general, importanţa unui bărbat era în directă proporţie cu numărul de terenuri deţinute. Un bărbat bogat care nu poseda niciun teren, de exemplu, un comerciant, avea puţină influenţă în societate.
Populaţia amhară practică trei tipuri de căsătorii: kal kidan, qurban, şi damoz. Kal Kidan (serat sau semanya care înseamnă "80") este o căsătorie încheiată prin contract civil. Qurban este efectuată în biserică şi este considerată sacră, nu poate fi desfăcută, chiar şi după moartea partenerului, cu excepţia unor circumstanţe deosebite. Din cauza acestor restricţii, majoritatea cuplurilor aleg kal kidan. Cei care doresc să devină preoţi ortodocşi la etiopieni, trebuie aleagă forma de căsătorie Qurban. Kal kidan şi Qurban sunt aranjate de către părinţi. Cea de-a treia formă de uniune este Damoz, un aranjament prin care o femeie este plătită să devină soţie temporară, de obicei pentru o perioadă de una, două luni. Deşi o femeie pe perioada căsătoriei damoz nu poate pretinde averea soţului său, copiii născuţi în urma acestor uniuni sunt consideraţi legitimi. De la mijlocul secolului XX, uniunile damoz au fost denunţate ca fiind ilegale, însă continuă să fie practicate.
Portul naţional al amhara este de culoare albă. Viaţa fermierilor amhara este deosebit de grea, întrucât ei locuiesc în munţi, unde le este uşor să se apere, dar este dificil să călătorească şi să obţină provizii. Bărbaţii merg la câmp, femeile stau pe lângă case, iar copiii se duc cu oile. Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 6 ani îşi petrec timpul păzind animalele familiei. Când mai cresc, copiii amhara pot merge la şcoală, cursurile desfăşurându-se doar pe jumătate de zi, întrucât şcolile sunt foarte aglomerate.
Aşezările amhara sunt construite pe vârfuri sau în apropierea zonelor deluroase pentru a fi protejate de inundaţii. Societatea este patriarhală, cu fiii ridicându-şi casele în apropierea casei tatălui. Copiii sunt alăptaţi timp de doi ani şi sunt supuşi unui regim disciplinar autoritar abia după împlinirea vârstei de 7 ani. Băieţii merg la păscut cu vitele şi oile, iar fetele le ajută pe mame la creşterea copiilor şi la adunatul lemnelor."
Când eram mică, tot dădeam târcoale la rafturile cărţilor lui tata cu civilizaţii vechi de mult uitate. Mă uitam la poze, iar apoi citeam, aşa am descoperit maorii, boşimani şi alţii. Populaţia etiopiană amhara am găsit-o într-o carte a unui scriitor evreu. Sunt multe date despre ei pe net. Cred că aş putea să-mi dau doctoratul în amhară. Pentru doritorii de aprofundare, recomand site-ul http://www.amhara.com/, cu mostre de scriere în limba lor.